Met stevig melkschuim maak je een smaakvolle cappuccino of machiatto. De basis is uiteraard een espresso koffie gemaakt van verse koffiebonen. Zeer nuttig is goed espresso apparaat met stoomfunctie en stoompijpje. Tot slot oefening baart kunst!
Welke melk is geschikt?
Plantaardige producten en melk van de koe zijn geschikt voor melkschuim. Soms is de temperatuur van de stoom te hoog om plantaardige producten stevig op te schuimen.
Meestal gebruiken wij melk van de koe. In het filmpje hieronder hebben we koemelk van de Jersey koe gebruikt. Zowel halfvolle en volle verse melk zijn geschikt. Wanneer je volle melk gebuikt zul je merken dat de schuim steviger is en de machiatto voller smaakt.
Melkschuim tips voor machiatto
- Experimenteer met verschillende soorten melk
- Laat de melk tijdens het opschuimen niet te heet worden
- De meeste soorten melk zijn te gebruiken, dierlijk of plantaardig
- Zorg dat je stoompijpje op het oppervlak van het vloeibare deel blijft van de melk
- Tip! koud is zwaar, warm is lichter, schuim het lichtst 😉
Nog tricks voor melkschuim laagjes in machiatto?
- Begin met voldoende koude melk
- Onderkant stoompijpje op vloeibare deel van de melk houden
- Met een krachtige stoom straal de melk opwarmen
- Laagje koude melk onderin machiatto glas
- Opgeschuimde melk in glas met laagje koude melk schenken
- Espresso voorzichtig in glas schenken, en voila zie de laagjes verschijnen!
En, welke koffiesmaken zijn lekker voor een machiatto?
Een machiatto gemaakt van verse koffiebonen is uitermate smaakvol. Ook goed om de koffiebonen per kopje te malen! Wil je een zachte machiatto probeer dan koffie uit Colombia, Guatemala of Costa Rica. Liever een pittige machiatto? Kies dan koffiebonen uit Brazilie, Indonesie of Sumatra.
De koffiebonen zijn eenvoudig online te bestellen. Lastig om digitaal te kiezen? Bezoek dan onze koffie en thee winkel aan de Lusthofstraat in Rotterdam Kralingen. Hier kunnen we verder uitleggen hoe het zit met de smaken en kun je 2 verschillende soorten bonen van 250 gram kopen.
Succes met alle tips en tricks voor stevig melkschuim en smaakvolle machiatto’s toegewenst!