Achtergrond F.A.Q. Account 0 artikel(en), € 0,00

Wekelijks vers geroosterde koffiebonen, gemalen koffie en losse thee!Losse thee

Thee, '2 blaadjes en een knop' is een delicaat product en veelzijdig in vorm, kleur en smaak. Variaties in smaak ontstaan onder andere door het gebied of land waar de thee struik groeit en het verwerken van de thee blaadjes. Verwerken van de blaadjes zorgt ervoor dat er witte thee, groen, oolong of zwarte thee ontstaat. Ieder met een eigen vorm thee; soms grof of soms fijn. Mooie witte, groene of oolong theesoorten worden veelal met de hand verwerkt en zwarte theesoorten worden gedeeltelijk machinaal verwerkt.
Thee met een uniforme fijne structuur leent zich om in buideltjes te verpakken, tot aan stof toe. Efficient wellicht voor een theetuin, maar wij kiezen hier niet voor. Losse thee die een grovere sructuur heeft, is gemaakt van theeblaadjes die soepel en mals zijn. Deze blaadjes laten zich gedurende het productie proces eenvoudiger draaien en oprollen zonder te verscheuren. Thee gemaakt van dit soort blaadjes is zachter en rijker van smaak, en soms zoeter dan collega blaadjes in buideltjes. Hier kiezen we liever voor.
Thee bereiden van losse thee vraagt wel meer aandacht en zorg, ongeveer 2 gram thee per kopje en een trektijd van 2-3 minuten. Door zelf te kunnen doseren kunt u uw kopje maken zoals u het prettig vindt! Ook daarom kiezen wij voor losse thee!

Verse koffie

Wekelijks roosteren wij koffiebonen. Een vers product zo zien wij het! Het versvoordel gunnen wij de klant. Wanneer koffiebonen geroosterd zijn, begint het verouderingsproces. In het begin verouderen bonen snel en dan stabiliseerd het verouderingsproces. Daarom roosteren wij wekelijks koffiebonen. Wij zijn sterker in het roosteren van kleine batches, dan 1 hele grote batch. Voor u ook slim om bijvoorbeeld elke 14 dagen een bestelling te plaatsen, zodat u in onze cyclus meedraait en kunt genieten van verse koffie. Liever een extra voorraadje thuis? Maal zelf koffie, en leg de voorraad koffiebonen in de vriezer, binnen 1 minuut zijn de bonen op kamer temperatuur.
Een andere voordeel voor u dat wij zelf koffie roosteren is dat we een balans zoeken tussen de zuurgraad, bitterheid en aanwezige aroma's in koffie. De roostergraad van koffie passen wij hier op aan zodat het in onze beleving klopt. Over het laatste zijn de meningen nog wel eens verdeeld. Over het algemeen wanneer koffie verouderd, verdwijnen de aroma's en versterkt de zuurgraad of bitterheid. Ook, wanneer u espresso wilt maken met verouderde bonen zal u telkens fijner moeten malen, of harder moeten aandrukken om een mooie crema op de koffie te krijgen.

Origine concept

Smaken verschillen! Zeker wanneer koffie of thee in verschillende landen, of binnen landen in verschillende gebieden groeit. Of, hoog in de bergen, of juist op zee niveau. Dit idee is de basis van het 'origine concept' vrij vertaald van het Engelse woord 'origins' of wel begin/oorsprong. Na het doorlopen van een landbouw opleiding hebben we kennisgenomen van dit idee en toegepast met ons bedrijf. Het idee is veelvoudig toegepast in (franse) wijnbouw, later bij koffie en in mondjesmaat bij thee. Het is een moeilijk concept. Koffie en thee wordt vaak lekker gevonden en dat is prima. We gaan een stapje verder en laten lekker voor wat het is gaan proberen smaak uit te leggen. Een hele uitdaging deze zintuig. Voor je oren en ogen is er een heel divers palet aan leestekens (taal) en noten (muziek) bedacht waar we met zn allen overeenstemming over hebben. Maar voor je neus en tong tasten we in het duister als we iets aan mekaar willen uitleggen, of omschrijven wat we bedoelen, en dan moet de toehoorder het nog begrijpen en waarnemen ook. Onze origine koffie en thee hebben over het algemeen zachte en verfijnde smaken, dit maakt het waarnemen lastig. Je tong proeft zuur, bitter, zout en zoet, maar je neus onderscheid bloemig (roos/orchidee), fruitig (meloen/perzik), chocolade, caramel en vanille aroma's. Zo verschilt 'lekker' voor iedereen!