Categorieën
Uncategorized

Leuke koffie & thee krantenknipsels

Wetenschappelijke espresso!

Met een (iets) grovere maling zet je een betere espresso, blijkt uit onderzoek! Lees meer over koffiemaalsel-wetenschap in het artikel ‘Chemici brouwen een superieur kopje espresso‘ uit de Volkskrant van 22 januari 2020.

Tip: gebruik wel verse koffiebonen om te beginnen, anders ontwikkelt de crema niet goed. Het resultaat is dat de espresso iets luchtiger zal smaken en de koffie aroma’s zoals choco-tinten, caramel-notige eigenschappen beter tot hun recht komen.

Wat een juiste maling is blijft altijd een beetje gissen. Grove korrels voor een goede doorloop van heet water en kleine korrels voor pit en kracht. Een mooi streven voor thuis is om in 25-30 seconden een espresso kopje te vullen. Succes!

Thee als smaakvolle drank naast een glaasje wijn bij de avondmaaltijd

Thuis een maaltijd met thee combineren gaat prima. In een thee speciaalzaak kun je verschillende smaken witte, groene of zwarte thee kopen. Thee kun je tijdens het koken al bereiden en in een theepotje warm houden. De temperatuur daalt dan al een beetje, waardoor de thee drinkbaar is tijdens de maaltijd. Zwarte thee is aangenaam bij het ontbijt. Groene thee is lekker bij de avondmaaltijd en witte thee, bijvoorbeeld, is goed als digestief.

Zwarte thee uit ons assortiment voor het ontbijt: Ceylon, Assam of Kenya
Groene thee voor bij de avond maaltijd: Lung Ching of Jasmijn
Witte thee als digestief: Pai Mu Tan of Yunnan Moonlight

Gearomatiseerd voor de gehele dag: Long Life, Earl Grey, of seizoensthee als lente thee of India Chai.

Lees ook het artikel uit de NRC ‘Thee is een prima vervanger van wijn: wat is lekker bij forel? ‘ van 16 januari 2020 voor meer handige tips en suggesties.

Filterkoffie lekker gezet!

Een extractie van 18-22%

SCA gold cup standard

Als je denkt dat filterkoffie zetten eenvoudig is, helaas, een lekker kopje maken heeft ook wetenschappelijke nieuwswaarde. Via het NRC artikel ‘Het Mirakel van de filterkoffie‘ van 8/9 februari 2020 is Karel Knip er druk mee bezig. Tussen de regels lees je ook dat te fijn gemalen koffie zorgt voor verstoppingen in het filter en bij een te grove maling geen afdoende extractie plaatsvindt.
Een tip voor Karel, het Engelstalige ‘total dissolved solids’ (TDS) van een vloeistof is eenvoudig te meten met een brix meter, in plaats van koffie helemaal droog te koken en daarna te wegen.

Wil je goed gemalen koffie? Bezoek onze winkel en dan malen wij de gekozen koffie voor je!

Thuis lekker van koffie en thee genieten is ook prima 🙂 Succes!

Categorieën
Uncategorized

Cafetière of French Press; hoe werkt het?

Cafetière, french press, of doordruk ding?! Vele namen voor dezelfde manier van koffie zetten! De namen worden vaak ondersteund met een doordruk beweging, alsof men denkbeeldig met zeef de koffieprut al naar beneden drukt. Een lekkere manier van koffiezetten met als resultaat een rijke, maar zachte volle koffie smaak.

Cafetière: wat is het en hoe werkt het?

De ‘machine’ bestaat uit een glazen pot met een metalen zeef. In de glazen pot schep je grof gemalen koffie, daarna heet water op de gemalen koffie schenken.

Even roeren en 3 minuten wachten.

Nu opnieuw alle smaken door elkaar roeren; pas op dit moment druk je voorzichtig met de zeef ‘de koffieprut’ onderin de glazenpot. Schenk de cafetière leeg in een mooie mok, of verdeel de koffie over verschillende kopjes. Geniet van de volle en geurige koffie.

Fijne of grove maling?

Een grove maling is prettiger dan een fijne maling. De gaatjes in de metalen zeef zijn relatief groot, dus bij een te fijne maling lukt het niet om alle koffieprut naar beneden te drukken. Zo drink je meer koffieprut, zeker bij het laatste slokje. Kies daarom voor grof gemalen koffie geschikt voor de cafetière!

Hoe het zit met de gezondheid van deze koffie

Deze manier van koffie maken brengt een klein gezondheidsrisico met zich mee. In koffie zit een stofje dat lijkt op cholesterol; ook wel cafestol genoemd. Cafestol lost op in het water gedurende de 3 minuten trektijd van je koffie. Dit drink je op terwijl je geniet van je koffie. Drink je de gehele week meer dan een liter cafetière koffie per dag, en ben je gevoelig voor cholesterol, kies dan een alternatieve zetmethode zoals filterkoffie. Bij filter koffie bindt cafestol aan het filterpapier, die je na gebruik met een sierlijk worp in de prullenbak gooit! Weg cafestol.

Lichte of donkere koffiebonen?

Onze vers geroosterde koffiebonen zijn uitermate geschikt voor de cafetière. Sommige smaken roosteren, of branden, we lichter andere weer iets donkerder. Vooral de iets lichter geroosterde boon past goed bij cafetière. De aroma’s, waar Arabica bonen om bekend zijn, met smaken als choco, vanille, of de fruitige eigenschappen, komen bij lichter geroosterde bonen goed tot zijn recht. Toch een keer een donker geroosterde boon proberen, laat de koffie dan niet meer dan 3 minuten trekken om bitterheid te voorkomen.

Een tipje..

Cafetière, filterkoffie of espressopotje zijn allemaal varianten op ‘slow koffie’, in tegen stelling tot snelle koffie zoals ‘espresso’. Hierbij een link naar een leuk AD artikel over lichte en donker (gebrande) koffie, ter inspiratie!

Bekijk de video en zet in slechts 5 stappen cafetière koffie!

Categorieën
Uncategorized

Earl Grey, Earl Green en Rooibos Earl Grey

Hoewel iedereen bekend is met Earl Grey thee, zijn er nog verrassende variaties op deze thee. Vandaag lichten we onze drie varianten van Earl theesoorten uit.

De klassieke Earl Grey heeft iedereen vast we eens in zijn of haar keukenkastje gehad. Dit is een volle rijke zwarte thee, gearomatiseerd met bergamot olie. De verfrissende citrussmaak maakt deze thee een lekkere natuurlijke energizer in de middag!

Earl Green is de groene variant Earl thee. Onze Earl Green heeft als basis een rijke biologische groene thee en is eveneens gearomatiseerd met bergamotolie. Speciaal voor de liefhebbers van groene thee die van een frisse citrussmaak houden.

De derde variatie is verrassende melange van Rooibos en Earl Grey thee. De basis van deze mix is Zuid-Afrikaanse Rooibos kruidenthee, gemengd met Earl grey. Deze theesoort maakt je gegarandeerd vrolijk door de versiering van lavendel- en jasmijnbloesem.

Hoewel je met de klassieke variant altijd goed zit, kun je jezelf en de visite dus ook eens verrassen met Earl Green en de Rooibos melange! Welke van de drie past bij jou? Ervaar het in de winkel in Rotterdam-Kralingen of bestel eenvoudig losse thee online. Bekijk het gehele assortiment hier.

Categorieën
Uncategorized

Lokale ‘Kralingse’ en ‘Roodterdamse’ koffie

Inmiddels zijn wij al twaalf jaar gespecialiseerd in het roosteren van koffiebonen. Van 2008 tot 2018 was onze koffiebranderij en winkel gevestigd in Zevenhuizen, een klein dorpje ten oosten van Rotterdam. In februari 2018 was het tijd voor een nieuwe stap. Daarom verhuisden we de winkel naar de gezellige Lusthofstraat in Rotterdam-Kralingen. Hier leerden wij de persoonlijke koffiesmaken van de Kralingse en Rotterdamse koffieliefhebbers kennen. Met als resultaat twee unieke en vooral lokale koffieblends: de ‘Kralingse’ en ‘Roodterdamse’ blend.

De Kralingse koffieblend is geïnspireerd op de Kralingse koffieliefhebbers. In de eerste maanden in Kralingen merkten wij al snel op dat de Kralingers een volle, rijke koffiesmaak erg waarderen. Dit bijvoorbeeld in de vorm van een sterke espresso of een stevige cappuccino. Deze Kralingse blend is dan ook gemaakt van sterke Arabica koffiesmaken. Wekelijks vers geroosterd en zorgvuldig gemengd.

De Roodterdamse koffieblend heeft een basis van volle, rijke Arabica koffiebonen. Vervolgens is de koffieblend aangevuld met een Robusta boon. De woordspeling ‘Roodterdam’ duidt daarom op het bekende Nederlandse roodmerk label ;). De Robusta boon geeft de koffie kracht en een tikkeltje ruwe smaak, maar wel met een stevigere crema. Kortom, Rotterdam in een kopje!

Naast dat deze blends heerlijk zijn voor thuisgebruik, zijn ze ook nog eens heel leuk om cadeau te geven! Aan Rotterdammers of met gelegenheden zoals Vaderdag, Moederdag, Kerst, of Pasen!

Zakelijk – Ook voor Rotterdamse en andere lokale bedrijven en kantoren leveren wij met plezier koffiebonen. Geniet samen met collega’s van lekkere koffie en/of onderscheid je dienstverlening met onze unieke smaken!

Ervaar de unieke smaken zelf thuis en bestel de Rotterdamse koffieblends hier. Of bezoek de winkel in de Lusthofstraat voor uitgebreid advies!

Wekelijks vers geroosterd
Roodterdamse en Kralingse koffieblends
Categorieën
Uncategorized

Darjeeling lente thee 2019

Lente thee 2019 uit het Darjeeling theegebied is binnen! Darjeeling is een theegebied in het Noord-Oosten van India, waar in het koele berggebied zachte geurige zwarte thee wordt geproduceerd. Het theegebied is uitgestrekt en de theeplanten bekleden de bergen. Ruim 50 verschillende thee tuinen zijn er te vinden en van een tweetal hebben we deze speciale thee ingekocht.

Darjeeling lente thee is bijzonder

Darjeeling logo, beschermd theegebied.
Darjeeling thee keurmerk

Lente thee uit Darjeeling is bijzonder lekker van smaak. Nadat in de Himalaya bergen de sneeuw is weggesmolten en de temperaturen verder zijn gestegen ontwaakt de theeplant uit zijn winterrust, en binnen een korte periode beginnen de thee velden groen te kleuren door de nieuwe verse theeloten. In deze periode wordt de thee geplukt en verwerkt. Dit is de lente, ofwel de first flush, thee.

Unieke smaken uit de lente en zomer vanuit Darjeeling

Het effect van de seizoenen maakt het Darjeeling theegebied bijzonder ten opzichte van andere theegebieden in de wereld. Vooral de smaak van thee uit de lente en thee smaak uit de zomer zijn uniek. First flush, ofwel lente thee, is licht van kleur in de kop, en zachte en fris bloemig van smaak. Second flush is voller en zoeter van smaak en licht oranje in de kop, met unieke muscatel/muscaat smaak.

Theetuinen Badamtam & Singell 2019

Voor dit jaar is gekozen voor de theetuinen Badamtam en Singell. Twee theetuinen die elk onderscheidende thee produceren. Thee van Singell bijvoorbeeld kenmerkt zich als intens bloemig en subtiel grassig, dit komt vooral door de China type struiken die er geplant zijn. Of, Badamtam thee daarentegen is minder bloemig van smaak, maar wel voller en iets zoeter. De volheid komt vooral door de Assam en Clonal type struiken die daar zijn aangeplant. Dus twee verschillende tuinen, met elk unieke eigenschappen voor bijzondere losse thee!

Proef in de winkel en bestel online!

Categorieën
Uncategorized

Mooi kado met koffie, thee en bonbons voor Pasen

Paaskado: koffie & thee

Van onze lekkere koffie en thee maken we mooie kado’s voor de aankomende Paasdagen. Geschenken en leuke kadootjes maken we van onze zakjes gevuld met verse koffie en losse thee. We kunnen je op weg helpen met een advies voor de smaken, of je kan zelf je favoriete smaken kiezen. In de winkel of online hebben we paar voorbeeldjes gemaakt ter inspiratie voor een passend kado.

Inspiratie kado

Een paar voorbeelden van onze top geschenken. Online of in onze winkel in Rotterdam-Kralingen te bestellen.

Zelf samenstellen: koffie, thee, bonbons. Flesje wijn?

Voor een eigen, uniek geschenk kan je uit veel verschillende spullen kiezen. Vanzelfsprekend hebben we verschillende smaken lekkere koffiebonen (of gemalen koffie) en losse thee. Daarnaast leveren hand gemaakte bonbons van pure chocolade gevuld met koffie en gevuld en versierd met noten. Mooi en smaakvol. De deksels van de bonbon doosjes zijn voorzien van een kleurrijke tekening gemaakt door iemand met Syndroom van Down; uniek en bijzonder! Tot slot, als klapper is er nog een keuze om een kado geschenk aan te vullen met een flesje witte of rode wijn. Graag helpen we je op weg naar een passend en smaakvol kado!


Bestel een geschenk direct online of bezoek onze winkel aan de Lusthofstraat 98 in Rotterdam-Kralingen

Bijzondere producten voor het kado

Koffie zoals Brazil Fazenda Rainha, Ethiopie Yirgacheffe of Nicaragua Matagalpa zijn lekkere koffie soorten voor het kado. Losse thee uit Darjeeling, Assam of Kenia zijn bijzonder lekkere zwarte thee soorten. Vergeet de groene losse thee niet als Lung Ching of Snow buds. Naast dze pure theesoorten bieden we ook groene of zwarte thee aan die gearomatiseerd zijn, met voorbeelden als Hemels Fruit, Summer Maracuja, Earl Grey, Lapsang of Jasmijn. Goeie producten voor en een smaakvol kado!

Categorieën
Uncategorized

Kaas en thee combi?

Kaas en thee combineren goed!

Tijdens een recentelijk evenement in de winkelstraat hebben we onze thee gepromoot in combinatie met een 3 tal kaassoorten van collega kaas-ondernemer in de straat. Dit leverde een leuke en succesvolle combinatie op!

Kaas en thee samen smaken goed

Presentatie verschillende thee smaken

Warme thee combineert goed met verschillende kaassoorten, zeker de verfijnde aroma’s die kaas rijk kan zijn worden goed waarneembaar door de warmte van de thee.

De smaken

Tijdens het evenement was de thee opstelling een serie van zachte witte thee, daarna rijke groene thee, tot aan een pittige zwarte thee.
De begeleidende kazen; een belegen Hollandse boerenkaas, de Taleggio uit Italie, op basis van koeienmelk en gerijpt in grotten. Tot slot jonge Manchego schapenkaas uit Spanje.

Van links naar rechts: Witte, groene, oolong en zwarte thee!

De smaak combinaties

De warme thee brengt mooie smaken van de kazen naar voren. Witte thee is zacht en licht notig, wat de zoetigheid  van de Manchego prijs geeft. De Oolong en groene thee openbaarde de frisse, citrus achtig aroma’s van de Taleggio, gerijpt met grot-schimmels. De relatief ‘droge’ Oolong en groene thee was een goede tegenhanger voor de smeuige romigheid van de Taleggio.
Darjeeling thee blijft een unieke begeleider! De second flush gecombineerd met de Hollandse belegen, maken de romige en zoute tonen van de kaas smaakvol. Omgekeerd maakt de Hollandse belegen de zoete bloemige eigenschappen van deze zomerse thee bijzonder smaakvol!

Deelnemen? Op verschillende momenten in het jaar organiseren we proeverijen. Kom langs en doe mee!

Een succesvol evenement, op basis van een ‘vreemde combinatie’ met onze bereide losse thee. De twee verschillende producten versterken elkaar, en brengen ieders unieke smaakeigenschappen naar voren. Deze ervaring en belevenis ook ondergaan? Houd onze evenementen(kalender) in de gaten!

 

 

 

Categorieën
Uncategorized

Potje vuur, espresso potje, Bialetti

Espresso potje, potje vuur of Bialetti

Een espresso potje is zeer handig om op een eenvoudige manier lekkere espresso te maken. Thuis, op de camping of in een vakantie huisje. Gebruik verse koffie voor een mooi resultaat, en voeg een scheut opgeschuimde melk toe voor een lekkere cappuccino.

Veel namen voor voor dezelfde ‘machine’

In het dagelijks gebruik zijn er veel verschillende namen voor het espresso potje: pruttel potje, cafetiere, Bialetti, potje vuur, perculator om er een aantal te noemen. Voor de begripsvorming in de winkel wijzen we naar onze plank waar de ‘espresso potjes’ op staan, om zodoende tot een besluit te komen wat de klant bedoeld; er is nogal een verschil tussen een cafetiere en espresso potje!

Hoe werkt een espresso potje?

Vul het onderste reservoir met koud water, tot onder het ventiel. Maal koffiebonen , of gebruik gemalen koffie, en vul de koffiehouder in het midden. Zorg dat de randen van de koffiehouder vrij zijn van koffie korrels, en draai de koffiereservoir erop. Plaats het espresso potje op een warmte bron en heb geduld! Begint het potje te pruttelen/stomen (what’s in a name…)? Haal het potje snel van de warmtebron, anders wordt de koffie te heet! Zo eenvoudig werkt een espresso potje!

Espresso potje in the Woods
Happy met het espresso potje van Bialetti en verse koffie gemalen in portie verpakking in the woods!


Geschikt voor gas, inductie of elektrisch kookplaat 

Espresso potjes leveren we voor verschillende warmte bronnen, waaronder gas, inductie of elektrische kookplaat. Kom langs in de winkel en kies een passend formaat. Let wel, de originele espresso potjes van Bialetti heeft het logo erin verwerkt van het ‘kleine mannetje met de snor’.

Gemalen koffie, verse koffie!

Om het espresso potje optimaal te laten functioneren is het gebruik van vers gemalen koffie een must! Gebruik natuurlijk onze verse koffiebonen als basis en varieer met ons aanbod van verschillende smaken koffiebonen. Een tipje van de sluier voor passende koffiesmaken: de sterkere smaken, kies Indonesie, Brazilië of El Salvador. Voorkeur voor zachtere smaken? Kies Guatamala, Costa Rica of Colombia.  Voor iedereen een smaakvolle koffie!

Speciale portie verpakkingen

Speciaal voor op vakantie bijvoorbeeld kunnen we gemalen koffie in mini porties verpakken voor je, zo blijft de gemalen koffie vers en kunt met verschillende smaken variëren.

Happy freshness uit je espresso potje, probeer het eens!

 

Categorieën
Uncategorized

Krantenknipsel en glossy over koffie en thee

Digitale (Kranten)knipsel map over koffie en thee

Dutch and English news articles. English below!

Een krantenknipsel uit de krant en glossy geven weer eens een ander beeld van wat er allemaal speelt in koffie en thee land. Een aantal voorbeelden; grote zorgen over koffie uit Jemen of een luchtig item als ‘newbie in town’.  Goed om beide gedachten te laten bezinken.  Doe dit eens op de bank of in de tuin met een kop goede koffie of thee!

Krantenknipsel: koffiezorgen vanuit Jemen

Krantenknipsel uit NRC
Artikel uit NRC van 26 juni 18, koffie zorgen uit Jemen

Jemen is in de geschiedenis een belangrijk land geweest in de handel en verspreiding van koffie via Midden Oosten naar Europa.  Heden dagen getergd door oorlog en misere, desondanks kunnen ze er wel koffie produceren. Indien de teelt, het oogsten en verwerking, en daarna de logistiek succesvol zijn, kan er smaakvolle koffie vandaan komen. Koffie gekenmerkt door rijke choco-caramel tonen. Lees het artikel uit het NRC van 26 juni 2018, geschreven door Carolien Roelants.

Een koffie oplossing voor Jemen?

In media zorgen uiten kan als een aanjager gezien worden voor aanpassingen.  We zullen onze ogen openhouden en indien er een mooie partij groene koffiebonen uit Jemen beschikbaar komt, deze inkopen, roosteren en aan geïnteresseerden verkopen. Want tja, zonder belangstelling en kopers wordt het voor de koffieboer in Jemen ook lastig.

‘New in Town’, even better: new ‘Inside Rotterdam’

Article Inside Rotterdam
Our shiny coffee bean silo’s filled with freshly roasted coffee beans from our own roasting facility. Coffee freshness in your cup! Check out our loose tea collection in red containers!

Noticed? Sure!  A nice little article in the glossy Magazine: ‘Inside Rotterdam‘. With a great picture of our coffee bean silo’s. Even more, coffee beans are freshly roasted in our own facility located to the North of Rotterdam. As a result, coffee freshness can be tasted in your cup!

Furthermore, visit our shop and peak into our red containers for various loose teas such as green, black and herbal types.

So, looking for fresh coffee beans, loose tea or gifts? Do visit us at  Lusthofstraat 98 in Rotterdam. In the mean time check out our offerings in the (dutch) online store and practice the dutch language while your at it.

 

 

 

 

 

Categorieën
Uncategorized

Ronde van Kralingen 2018

Fiets- en hardloopevenement: Ronde van Kralingen 2018

De derde editie van de ronde van Kralingen wordt op zondag 1 juli 2018 verreden! Het belooft een mooi hardloop- en fietsevenement te worden. Bekijk voor een impressie onderstaand filmpje.

Terras langs het parcour

In ‘real life’ het evenement beleven? Voor de winkel plaatsen we extra tafels

Terrasje voor de deur

en stoelen en breiden we daarmee ons terras uit. Neem dan plaats op ons terrasje met een kop koffie of thee, inclusief een handgemaakte bonbon! Zo ziet u van dichtbij de

wielrenners voorbij racen.

Programma ronde van Kralingen

Naast het fiets- en hardloopevenement is er een dag vullend programma voor jong en oud en het hele gezin. Van markt, tot live muziek in de middag als voetbal clinics van Excelsior.

Bekijk het volledige programma online, of via social media.

Banden plakken?

Een lekke band tijdens het evenement? Niet handig. Spot u de fietsenmaker

Onhandig een lekke band.

langs het parcour, mail ons een foto van deze onmisbare persoon, of deel de foto via social media.

Tot ziens op 1 juli 2018!