Categorieën
blog

IJsthee: 6 tips om Master’s IJsthee te maken

Maak thuis eenvoudig homemade IJsthee, naar eigen smaak en inzicht! Bepaal de theesmaken helemaal zelf of kies een van onze theesuggesties. In deze blog geven wij zes tips om een unieke en verfrissende IJsthee of Ice tea te maken.

6 tips voor de lekkerste IJsthee

1. Bereid de thee optijd voor

De tip die stipt om één gezet moet worden is om de avond of dag ervoor de hete thee te zetten. Zo kan de thee rustig afkoelen en vervolgens lauw in de koelkast gezet worden. Koud uit de koelkast is erg smaakvol.

2. Kies één goede losse thee of een unieke verhouding

Neem een lekkere losse thee als basis. Kies bijvoorbeeld een pure zachte zwarte Darjeeling of een groene Chinese Lung Ching thee. Vul 2/3 Darjeeling aan met 1/3 zwarte gearomatiseerde thee of de 2/3 Lung Ching met 1/3 groene gearomatiseerde thee.

3. Gebruik papieren theefilterzakjes voor de juiste dosering

Zet de losse thee in zelf te vullen papieren filterzakjes (foto 2), omdat metaalfilters te klein zijn wanneer je de thee in een grote kan zet. Daarnaast bieden deze papieren zakjes de mogelijkheid om meerdere theesoorten te gebruiken. Gebruik voor iedere smaak een papieren zakje, of doseer verschillende (bijv. 4 gram pure thee en 2 gram gearomatiseerde thee per liter.)

4. Homemade ijsthee is een goede dorstlesser

IJsthee is een lekker en gezond alternatief voor water, frisdrank en alcoholische dranken. Onze (gearomatiseerde) losse thee is intens van smaak waardoor suiker niet nodig is. Wil je de IJsthee toch iets zoeter maken? Voeg dan een scheutje honing aan de kan toe.

5. Maak de ijsblokjes van thee om de thee smaakvol te houden

Voor extra verfrissing maak je de ijsblokjes ook van thee, met munt en limoen! Wanneer je de ijsblokjes van water maakt en deze smelten in de kan, zal de IJsthee gedeeltelijk haar smaak verliezen.

6. Verfrissende en sierlijke toevoegingen als finishing touch

Maak de IJsthee compleet met toevoegingen om de IJsthee te versieren en te verfrissen. Kies voor een eigen samenstelling van verse munt (foto 3), limoen, citroen, kaneelstokjes, frambozen of aardbeien. Voeg het toe aan de kan en ter garnering in het glas. Heb je dit niet in huis? Geen probleem, de IJsthee smaakt ook heerlijk zonder deze toevoegingen.

Enjoy!

Met deze tips ben jij klaar om zelf aan de slag te gaan. Kies een zomerse dag, nodig wat familieleden of vrienden uit en verras ze met jouw homemade Ice Tea!

Categorieën
blog

oort sprong china melange

Van oort thee melange hebben we op veler verzoek proberen te evenaren. Liefhebbers: het is gelukt! Een fijne thee blend. Gemaakt van losse theesoorten, kleine sortering voor een fijne, rijke smaak. Niet voorverpakt in zakjes of buideltjes, maar echte losse thee.

Van Oort Sprong, de basis

oort sprong thee melange

Een goede thee blend maak je van fijne losse thee soorten. Er gaat een zorgvuldig proces van proberen en aanpassen aan vooraf. Op basis van vier componenten moet er een harmonie in de smaken komen. Pit, kracht, zoetigheid en een droog randje. Het totaal maakt van oort thee krachtig genoeg voor het ontbijt en niet te droog voor de middag. Licht oranje in de kop, en zelfs afgekoeld helder en strak van smaak. Probeer het eens!

China Melange losse thee blend

Van oort sprong thee, ook wel China Melange, is gemaakt van verschillende losse theesoorten in een (geheime) verhouding! Een mooie basis voor de blend is de thee uit China. Deze thee geeft de blend een volle rijke, bijna bloemige basis. Daarbij is de blend aangevuld met pittige thee uit India. Hier proeft u de kracht en aangename droogte. Tot slot een ‘touch’ van Sri Lanka (Ceylon) thee, voor natuurlijke zoetigheid. Als geheel is de blend rijk van smaak, een tikkeltje zoet met een volle droge smaak! Probeer eens 100 gram.

Waar is de ‘d’ gebleven in Van Oort Sprong?

We richten ons op thee, dus de ‘d’ is komen te vervallen. Ook, de naam met ‘d’ is beschermd en in bezit van een vrolijke en enthousiaste concullega. Het liefst houden wij hem ook vrolijk en enthousiast. Tot slot het idee van ‘oorsprong’ spreekt ons erg aan. Voor veel van onze producten gaan wij terug naar de oorsprong, naar de basis. Dus, nu weet u waar de ‘d’ gebleven is. Geniet van onze Van Oort Sprong thee melange. Koop en bestel ook online.

Categorieën
blog

Leuke koffie & thee krantenknipsels

Wetenschappelijke espresso!

Met een (iets) grovere maling zet je een betere espresso, blijkt uit onderzoek! Lees meer over koffiemaalsel-wetenschap in het artikel ‘Chemici brouwen een superieur kopje espresso‘ uit de Volkskrant van 22 januari 2020.

Tip: gebruik wel verse koffiebonen om te beginnen, anders ontwikkelt de crema niet goed. Het resultaat is dat de espresso iets luchtiger zal smaken en de koffie aroma’s zoals choco-tinten, caramel-notige eigenschappen beter tot hun recht komen.

Wat een juiste maling is blijft altijd een beetje gissen. Grove korrels voor een goede doorloop van heet water en kleine korrels voor pit en kracht. Een mooi streven voor thuis is om in 25-30 seconden een espresso kopje te vullen. Succes!

Thee als smaakvolle drank naast een glaasje wijn bij de avondmaaltijd

Thuis een maaltijd met thee combineren gaat prima. In een thee speciaalzaak kun je verschillende smaken witte, groene of zwarte thee kopen. Thee kun je tijdens het koken al bereiden en in een theepotje warm houden. De temperatuur daalt dan al een beetje, waardoor de thee drinkbaar is tijdens de maaltijd. Zwarte thee is aangenaam bij het ontbijt. Groene thee is lekker bij de avondmaaltijd en witte thee, bijvoorbeeld, is goed als digestief.

Zwarte thee uit ons assortiment voor het ontbijt: Ceylon, Assam of Kenya
Groene thee voor bij de avond maaltijd: Lung Ching of Jasmijn
Witte thee als digestief: Pai Mu Tan of Yunnan Moonlight

Gearomatiseerd voor de gehele dag: Long Life, Earl Grey, of seizoensthee als lente thee of India Chai.

Lees ook het artikel uit de NRC ‘Thee is een prima vervanger van wijn: wat is lekker bij forel? ‘ van 16 januari 2020 voor meer handige tips en suggesties.

Filterkoffie lekker gezet!

Een extractie van 18-22%

SCA gold cup standard

Als je denkt dat filterkoffie zetten eenvoudig is, helaas, een lekker kopje maken heeft ook wetenschappelijke nieuwswaarde. Via het NRC artikel ‘Het Mirakel van de filterkoffie‘ van 8/9 februari 2020 is Karel Knip er druk mee bezig. Tussen de regels lees je ook dat te fijn gemalen koffie zorgt voor verstoppingen in het filter en bij een te grove maling geen afdoende extractie plaatsvindt.
Een tip voor Karel, het Engelstalige ‘total dissolved solids’ (TDS) van een vloeistof is eenvoudig te meten met een brix meter, in plaats van koffie helemaal droog te koken en daarna te wegen.

Wil je goed gemalen koffie? Bezoek onze winkel en dan malen wij de gekozen koffie voor je!

Thuis lekker van koffie en thee genieten is ook prima 🙂 Succes!

Categorieën
blog

Cafetière of French Press; hoe werkt het?

Cafetière, french press, of doordruk ding?! Vele namen voor dezelfde manier van koffie zetten! De namen worden vaak ondersteund met een doordruk beweging, alsof men denkbeeldig met zeef de koffieprut al naar beneden drukt. Een lekkere manier van koffiezetten met als resultaat een rijke, maar zachte volle koffie smaak.

Cafetière: wat is het en hoe werkt het?

De ‘machine’ bestaat uit een glazen pot met een metalen zeef. In de glazen pot schep je grof gemalen koffie, daarna heet water op de gemalen koffie schenken.

Even roeren en 3 minuten wachten.

Nu opnieuw alle smaken door elkaar roeren; pas op dit moment druk je voorzichtig met de zeef ‘de koffieprut’ onderin de glazenpot. Schenk de cafetière leeg in een mooie mok, of verdeel de koffie over verschillende kopjes. Geniet van de volle en geurige koffie.

Fijne of grove maling?

Een grove maling is prettiger dan een fijne maling. De gaatjes in de metalen zeef zijn relatief groot, dus bij een te fijne maling lukt het niet om alle koffieprut naar beneden te drukken. Zo drink je meer koffieprut, zeker bij het laatste slokje. Kies daarom voor grof gemalen koffie geschikt voor de cafetière!

Hoe het zit met de gezondheid van deze koffie

Deze manier van koffie maken kan een klein gezondheidsrisico met zich meebrengen. In koffie zit een stofje dat cholesterol kan verhogen, ook wel cafestol genoemd. Cafestol lost op in het water gedurende de 3 minuten trektijd. Dit drink je op terwijl je geniet van je koffie. Bij een zetmethode als filterkoffie bindt cafestol aan het filterpapier, die je weggooit na gebruik, zodat je geen cafestol binnenkrijgt en het cholesterol verhogende effect afneemt. Meningen verschillen overigens over de schadelijkheid van een hoge cholesterol. Er zijn onderzoeken die suggereren dat een laag cholesterol nadeliger is, dan een verhoogd cholesterol gehalte in je bloed.

Lichte of donkere koffiebonen?

Onze vers geroosterde koffiebonen zijn uitermate geschikt voor de cafetière. Sommige smaken roosteren, of branden, we lichter andere weer iets donkerder. Vooral de iets lichter geroosterde boon past goed bij cafetière. De aroma’s, waar Arabica bonen om bekend zijn, met smaken als choco, vanille, of de fruitige eigenschappen, komen bij lichter geroosterde bonen goed tot zijn recht. Toch een keer een donker geroosterde boon proberen, laat de koffie dan niet meer dan 3 minuten trekken om bitterheid te voorkomen.

Een tipje..

Cafetière, filterkoffie of espressopotje zijn allemaal varianten op ‘slow koffie’, in tegen stelling tot snelle koffie zoals ‘espresso’. Hierbij een link naar een leuk AD artikel over lichte en donker (gebrande) koffie, ter inspiratie!

Bekijk de video en zet in slechts 5 stappen cafetière koffie!

Categorieën
blog

Earl Grey, Earl Green en Rooibos Earl Grey

Hoewel iedereen bekend is met Earl Grey thee, zijn er nog verrassende variaties op deze thee. Vandaag lichten we onze drie varianten van Earl theesoorten uit.

De klassieke Earl Grey heeft iedereen vast we eens in zijn of haar keukenkastje gehad. Dit is een volle rijke zwarte thee, gearomatiseerd met bergamot olie. De verfrissende citrussmaak maakt deze thee een lekkere natuurlijke energizer in de middag!

Earl Green is de groene variant Earl thee. Onze Earl Green heeft als basis een rijke biologische groene thee en is eveneens gearomatiseerd met bergamotolie. Speciaal voor de liefhebbers van groene thee die van een frisse citrussmaak houden.

De derde variatie is verrassende melange van Rooibos en Earl Grey thee. De basis van deze mix is Zuid-Afrikaanse Rooibos kruidenthee, gemengd met Earl grey. Deze theesoort maakt je gegarandeerd vrolijk door de versiering van lavendel- en jasmijnbloesem.

Hoewel je met de klassieke variant altijd goed zit, kun je jezelf en de visite dus ook eens verrassen met Earl Green en de Rooibos melange! Welke van de drie past bij jou? Ervaar het in de winkel in Rotterdam-Kralingen of bestel eenvoudig losse thee online. Bekijk het gehele assortiment hier.

Categorieën
blog

Lokale ‘Kralingse’ en ‘Roodterdamse’ koffie

Inmiddels zijn wij al twaalf jaar gespecialiseerd in het roosteren van koffiebonen. Van 2008 tot 2018 was onze koffiebranderij en winkel gevestigd in Zevenhuizen, een klein dorpje ten oosten van Rotterdam. In februari 2018 was het tijd voor een nieuwe stap. Daarom verhuisden we de winkel naar de gezellige Lusthofstraat in Rotterdam-Kralingen. Hier leerden wij de persoonlijke koffiesmaken van de Kralingse en Rotterdamse koffieliefhebbers kennen. Met als resultaat twee unieke en vooral lokale koffieblends: de ‘Kralingse’ en ‘Roodterdamse’ blend.

De Kralingse koffieblend is geïnspireerd op de Kralingse koffieliefhebbers. In de eerste maanden in Kralingen merkten wij al snel op dat de Kralingers een volle, rijke koffiesmaak erg waarderen. Dit bijvoorbeeld in de vorm van een sterke espresso of een stevige cappuccino. Deze Kralingse blend is dan ook gemaakt van sterke Arabica koffiesmaken. Wekelijks vers geroosterd en zorgvuldig gemengd.

De Roodterdamse koffieblend heeft een basis van volle, rijke Arabica koffiebonen. Vervolgens is de koffieblend aangevuld met een Robusta boon. De woordspeling ‘Roodterdam’ duidt daarom op het bekende Nederlandse roodmerk label ;). De Robusta boon geeft de koffie kracht en een tikkeltje ruwe smaak, maar wel met een stevigere crema. Kortom, Rotterdam in een kopje!

Naast dat deze blends heerlijk zijn voor thuisgebruik, zijn ze ook nog eens heel leuk om cadeau te geven! Aan Rotterdammers of met gelegenheden zoals Vaderdag, Moederdag, Kerst, of Pasen!

Zakelijk – Ook voor Rotterdamse en andere lokale bedrijven en kantoren leveren wij met plezier koffiebonen. Geniet samen met collega’s van lekkere koffie en/of onderscheid je dienstverlening met onze unieke smaken!

Ervaar de unieke smaken zelf thuis en bestel de Rotterdamse koffieblends hier. Of bezoek de winkel in de Lusthofstraat voor uitgebreid advies!

Roodterdamse & Kralingse Coffee Blend in koffie silo's
Roodterdamse & Kralingse Coffee Blend in koffie silo’s
Categorieën
blog

Darjeeling lente thee 2019

Lente thee 2019 uit het Darjeeling theegebied is binnen! Darjeeling is een theegebied in het Noord-Oosten van India, waar in het koele berggebied zachte geurige zwarte thee wordt geproduceerd. Het theegebied is uitgestrekt en de theeplanten bekleden de bergen. Ruim 50 verschillende thee tuinen zijn er te vinden en van een tweetal hebben we deze speciale thee ingekocht.

Darjeeling lente thee is bijzonder

Darjeeling logo, beschermd theegebied.
Darjeeling thee keurmerk

Lente thee uit Darjeeling is bijzonder lekker van smaak. Nadat in de Himalaya bergen de sneeuw is weggesmolten en de temperaturen verder zijn gestegen ontwaakt de theeplant uit zijn winterrust, en binnen een korte periode beginnen de thee velden groen te kleuren door de nieuwe verse theeloten. In deze periode wordt de thee geplukt en verwerkt. Dit is de lente, ofwel de first flush, thee.

Unieke smaken uit de lente en zomer vanuit Darjeeling

Het effect van de seizoenen maakt het Darjeeling theegebied bijzonder ten opzichte van andere theegebieden in de wereld. Vooral de smaak van thee uit de lente en thee smaak uit de zomer zijn uniek. First flush, ofwel lente thee, is licht van kleur in de kop, en zachte en fris bloemig van smaak. Second flush is voller en zoeter van smaak en licht oranje in de kop, met unieke muscatel/muscaat smaak.

Theetuinen Badamtam & Singell 2019

Voor dit jaar is gekozen voor de theetuinen Badamtam en Singell. Twee theetuinen die elk onderscheidende thee produceren. Thee van Singell bijvoorbeeld kenmerkt zich als intens bloemig en subtiel grassig, dit komt vooral door de China type struiken die er geplant zijn. Of, Badamtam thee daarentegen is minder bloemig van smaak, maar wel voller en iets zoeter. De volheid komt vooral door de Assam en Clonal type struiken die daar zijn aangeplant. Dus twee verschillende tuinen, met elk unieke eigenschappen voor bijzondere losse thee!

Proef in de winkel en bestel online!

Categorieën
blog

Mooi kado met koffie, thee en bonbons voor Pasen

Paaskado: koffie & thee

Van onze lekkere koffie en thee maken we mooie kado’s voor de aankomende Paasdagen. Geschenken en leuke kadootjes maken we van onze zakjes gevuld met verse koffie en losse thee. We kunnen je op weg helpen met een advies voor de smaken, of je kan zelf je favoriete smaken kiezen. In de winkel of online hebben we paar voorbeeldjes gemaakt ter inspiratie voor een passend kado.

Inspiratie kado

Een paar voorbeelden van onze top geschenken. Online of in onze winkel in Rotterdam-Kralingen te bestellen.

Zelf samenstellen: koffie, thee, bonbons. Flesje wijn?

Voor een eigen, uniek geschenk kan je uit veel verschillende spullen kiezen. Vanzelfsprekend hebben we verschillende smaken lekkere koffiebonen (of gemalen koffie) en losse thee. Daarnaast leveren hand gemaakte bonbons van pure chocolade gevuld met koffie en gevuld en versierd met noten. Mooi en smaakvol. De deksels van de bonbon doosjes zijn voorzien van een kleurrijke tekening gemaakt door iemand met Syndroom van Down; uniek en bijzonder! Tot slot, als klapper is er nog een keuze om een kado geschenk aan te vullen met een flesje witte of rode wijn. Graag helpen we je op weg naar een passend en smaakvol kado!


Bestel een geschenk direct online of bezoek onze winkel aan de Lusthofstraat 98 in Rotterdam-Kralingen

Bijzondere producten voor het kado

Koffie zoals Brazil Fazenda Rainha, Ethiopie Yirgacheffe of Nicaragua Matagalpa zijn lekkere koffie soorten voor het kado. Losse thee uit Darjeeling, Assam of Kenia zijn bijzonder lekkere zwarte thee soorten. Vergeet de groene losse thee niet als Lung Ching of Snow buds. Naast dze pure theesoorten bieden we ook groene of zwarte thee aan die gearomatiseerd zijn, met voorbeelden als Hemels Fruit, Summer Maracuja, Earl Grey, Lapsang of Jasmijn. Goeie producten voor en een smaakvol kado!

Categorieën
blog

Kaas en thee combi?

Kaas en thee combineren goed!

Tijdens een recentelijk evenement in de winkelstraat hebben we onze thee gepromoot in combinatie met een 3 tal kaassoorten van collega kaas-ondernemer in de straat. Dit leverde een leuke en succesvolle combinatie op!

Kaas en thee samen smaken goed

Presentatie verschillende thee smaken

Warme thee combineert goed met verschillende kaassoorten, zeker de verfijnde aroma’s die kaas rijk kan zijn worden goed waarneembaar door de warmte van de thee.

De smaken

Tijdens het evenement was de thee opstelling een serie van zachte witte thee, daarna rijke groene thee, tot aan een pittige zwarte thee.
De begeleidende kazen; een belegen Hollandse boerenkaas, de Taleggio uit Italie, op basis van koeienmelk en gerijpt in grotten. Tot slot jonge Manchego schapenkaas uit Spanje.

Van links naar rechts: Witte, groene, oolong en zwarte thee!

De smaak combinaties

De warme thee brengt mooie smaken van de kazen naar voren. Witte thee is zacht en licht notig, wat de zoetigheid  van de Manchego prijs geeft. De Oolong en groene thee openbaarde de frisse, citrus achtig aroma’s van de Taleggio, gerijpt met grot-schimmels. De relatief ‘droge’ Oolong en groene thee was een goede tegenhanger voor de smeuige romigheid van de Taleggio.
Darjeeling thee blijft een unieke begeleider! De second flush gecombineerd met de Hollandse belegen, maken de romige en zoute tonen van de kaas smaakvol. Omgekeerd maakt de Hollandse belegen de zoete bloemige eigenschappen van deze zomerse thee bijzonder smaakvol!

Deelnemen? Op verschillende momenten in het jaar organiseren we proeverijen. Kom langs en doe mee!

Een succesvol evenement, op basis van een ‘vreemde combinatie’ met onze bereide losse thee. De twee verschillende producten versterken elkaar, en brengen ieders unieke smaakeigenschappen naar voren. Deze ervaring en belevenis ook ondergaan? Houd onze evenementen(kalender) in de gaten!

 

 

 

Categorieën
blog

Potje vuur, espresso potje, Bialetti

Espresso potje, potje vuur of Bialetti

Een espresso potje is zeer handig om op een eenvoudige manier lekkere espresso te maken. Thuis, op de camping of in een vakantie huisje. Gebruik verse koffie voor een mooi resultaat, en voeg een scheut opgeschuimde melk toe voor een lekkere cappuccino.

Veel namen voor voor dezelfde ‘machine’

In het dagelijks gebruik zijn er veel verschillende namen voor het espresso potje: pruttel potje, cafetiere, Bialetti, potje vuur, perculator om er een aantal te noemen. Voor de begripsvorming in de winkel wijzen we naar onze plank waar de ‘espresso potjes’ op staan, om zodoende tot een besluit te komen wat de klant bedoeld; er is nogal een verschil tussen een cafetiere en espresso potje!

Hoe werkt een espresso potje?

Vul het onderste reservoir met koud water, tot onder het ventiel. Maal koffiebonen , of gebruik gemalen koffie, en vul de koffiehouder in het midden. Zorg dat de randen van de koffiehouder vrij zijn van koffie korrels, en draai de koffiereservoir erop. Plaats het espresso potje op een warmte bron en heb geduld! Begint het potje te pruttelen/stomen (what’s in a name…)? Haal het potje snel van de warmtebron, anders wordt de koffie te heet! Zo eenvoudig werkt een espresso potje!

Espresso potje in the Woods
Happy met het espresso potje van Bialetti en verse koffie gemalen in portie verpakking in the woods!


Geschikt voor gas, inductie of elektrisch kookplaat 

Espresso potjes leveren we voor verschillende warmte bronnen, waaronder gas, inductie of elektrische kookplaat. Kom langs in de winkel en kies een passend formaat. Let wel, de originele espresso potjes van Bialetti heeft het logo erin verwerkt van het ‘kleine mannetje met de snor’.

Gemalen koffie, verse koffie!

Om het espresso potje optimaal te laten functioneren is het gebruik van vers gemalen koffie een must! Gebruik natuurlijk onze verse koffiebonen als basis en varieer met ons aanbod van verschillende smaken koffiebonen. Een tipje van de sluier voor passende koffiesmaken: de sterkere smaken, kies Indonesie, Brazilië of El Salvador. Voorkeur voor zachtere smaken? Kies Guatamala, Costa Rica of Colombia.  Voor iedereen een smaakvolle koffie!

Speciale portie verpakkingen

Speciaal voor op vakantie bijvoorbeeld kunnen we gemalen koffie in mini porties verpakken voor je, zo blijft de gemalen koffie vers en kunt met verschillende smaken variëren.

Happy freshness uit je espresso potje, probeer het eens!