Categorieƫn
blog

Leuke koffie & thee krantenknipsels

Wetenschappelijke espresso!

Met een (iets) grovere maling zet je een betere espresso, blijkt uit onderzoek! Lees meer over koffiemaalsel-wetenschap in het artikel ‘Chemici brouwen een superieur kopje espresso‘ uit de Volkskrant van 22 januari 2020.

Tip: gebruik wel verse koffiebonen om te beginnen, anders ontwikkelt de crema niet goed. Het resultaat is dat de espresso iets luchtiger zal smaken en de koffie aroma’s zoals choco-tinten, caramel-notige eigenschappen beter tot hun recht komen.

Wat een juiste maling is blijft altijd een beetje gissen. Grove korrels voor een goede doorloop van heet water en kleine korrels voor pit en kracht. Een mooi streven voor thuis is om in 25-30 seconden een espresso kopje te vullen. Succes!

Thee als smaakvolle drank naast een glaasje wijn bij de avondmaaltijd

Thuis een maaltijd met thee combineren gaat prima. In een thee speciaalzaak kun je verschillende smaken witte, groene of zwarte thee kopen. Thee kun je tijdens het koken al bereiden en in een theepotje warm houden. De temperatuur daalt dan al een beetje, waardoor de thee drinkbaar is tijdens de maaltijd. Zwarte thee is aangenaam bij het ontbijt. Groene thee is lekker bij de avondmaaltijd en witte thee, bijvoorbeeld, is goed als digestief.

Zwarte thee uit ons assortiment voor het ontbijt: Ceylon, Assam of Kenya
Groene thee voor bij de avond maaltijd: Lung Ching of Jasmijn
Witte thee als digestief: Pai Mu Tan of Yunnan Moonlight

Gearomatiseerd voor de gehele dag: Long Life, Earl Grey, of seizoensthee als lente thee of India Chai.

Lees ook het artikel uit de NRC ‘Thee is een prima vervanger van wijn: wat is lekker bij forel? ‘ van 16 januari 2020 voor meer handige tips en suggesties.

Filterkoffie lekker gezet!

Een extractie van 18-22%

SCA gold cup standard

Als je denkt dat filterkoffie zetten eenvoudig is, helaas, een lekker kopje maken heeft ook wetenschappelijke nieuwswaarde. Via het NRC artikel ‘Het Mirakel van de filterkoffie‘ van 8/9 februari 2020 is Karel Knip er druk mee bezig. Tussen de regels lees je ook dat te fijn gemalen koffie zorgt voor verstoppingen in het filter en bij een te grove maling geen afdoende extractie plaatsvindt.
Een tip voor Karel, het Engelstalige ‘total dissolved solids’ (TDS) van een vloeistof is eenvoudig te meten met een brix meter, in plaats van koffie helemaal droog te koken en daarna te wegen.

Wil je goed gemalen koffie? Bezoek onze winkel en dan malen wij de gekozen koffie voor je!

Thuis lekker van koffie en thee genieten is ook prima šŸ™‚ Succes!