Losse thee zelf doseren

Losse thee uit de winkel

Thee, geoogste bladeren van de theestruik Camelia sinensis, is het lekkerst als losse thee! Zelf doseren naar eigen sterkte, gebruik een ruim theefilter voor de losse thee, en neem ongeveer 3 minuten de tijd om de thee te laten trekken.

Verschillende smaken losse thee

Er zijn verschillende smaken losse thee zoals witte, groen of zwarte thee. Deze smaken ontstaan doordat de geplukte thee blaadjes op verschillende manieren worden verwerkt. Belangrijkste verschil is of de blaadjes gedurende de verwerking wel of niet gefermenteerd worden. Niet gefermenteerde thee blaadjes maakt witte en groene losse thee. Wel gefermenteerde thee blaadjes maakt zwarte losse thee met het bekende oranje kleurtje in de kop!

Witte losse thee

Witte thee is zacht van smaak. De thee wordt geplukt en gedroogd, verder worden blaadjes niet behandeld of verwerkt. Hierdoor is het blad zeer grof, met behoud van de smaakvolle knoppen. Witte thee komt vooral uit China, en doordat het bijna niet bewerkt is, bevat het veel en de gezondste anti-oxidanten.

Groene losse thee

Groene thee is voller van smaak en kleurt licht groen in de kop. De geplukte thee blaadjes worden met warmte zoals stoom bewerkt, daarna vaak strak opgerold, of getwist opgedroogd. Groene thee is vaak grof bladerig en kwetsbaar voor breuk. Veel verschillende soorten groene thee komen uit China of Japan bijvoorbeeld. Probeer thuis eens een kopje, en leer de bloemig/grassige smaak waarderen!

Oolong losse thee

Oolong thee is zeer smaakvol en delicaat door de bijzondere verwerking  van de thee blaadjes. De blaadjes worden kort gefermenteerd, zo verdwijnt het grassige / groene smaakbeleving, en blijft het zoet bloemige smaak over, met een licht gele kleur in de kop. In de avond is het genieten van zo’n warme en delicate kop thee!

Zwarte losse thee

Zwarte thee is een belangrijke theesoort. Vaak sterker van smaak, doordat de thee bladeren zijn gefermenteerd. Hierdoor veranderd de kleur in de kop naar rood/oranje en geeft het power in de kop. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bevat zwarte thee ook anti-oxidanten maar ander soortige en minder in aantal dan bijvoorbeeld witte of groene thee. Grof bladerig zwarte thee kan goed zonder melk gedronken worden, maar de compactere edities, zoals onze breakfast blend leent ook goed om met een wolkje melk gedronken te worden.

Puur of toch gearomatiseerd?

Pure, of ‘origine’ theesoorten, krijgen hun smaakeigenschappen tijdens de groei aan de struik. Theegebieden zijn er op veel plekken in de wereld, met ieder een eigen (micro)klimaat en grondsoort. Thee smaakt dan ook anders uit elk zo’n gebied, eigenlijk proef je het gebied waar de thee vandaan komt! Thee kan verder verwerkt worden door het te aromatiseren; er een smaak aan toevoegen. Een deel van ons assortiment is dan ook gearomatiseerd met bekende smaken als Earl Grey, Jasmijn, Lapsang Souchong of ‘fantasie’ smaken als Jungle Dream, Dragonheart of Doornroosje. Wat gaat het worden ‘puur’ of gearomatiseerd? The battle continues!

Kruiden danwel herbals

Sinds kort leveren we ook kruiden of herbals. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Verveine, munt of stukjes gember. Wellicht bekender is Rooibos, die we zowel naturel  als gearomatiseerd leveren. Heet water toevoegen en u drinkt een alternatieve vorm van ‘thee’!

50 of 100 gram?

Probeer en kies thee in een hoeveelheid van 50 gram of 100 gram. Vertrouwd met onze smaken, koop dan 150 of 250 gram per smaak. We pakken de thee naar uw wensen in!