Verse koffiebonen of gemalen koffie

Lekkere koffiebonen zijn vers

Koffiebonen vers? Met verse koffiebonen drink je thuis koffie met veel verschillende smaken. Deze koffie is kleurrijk en smaakvol. Ook is het eenvoudiger om met verse koffie een espresso te maken met een mooie crema.

En, de geur van verse koffie, die is onweerstaanbaar!

Hoe zorgen jullie voor verse koffie? Wij beginnen met goede groene koffiebonen. Deze groene koffie wordt gebrand in kleine batches in onze eigen branderij, wekelijks opnieuw. Zo kunnen wij aan jouw lekkere verse koffiebonen leveren!

Smaakvolle koffie

Goede groene koffie zit van nature bomvol lekkere smaken. Door de koffie op een rustige manier te branden, ontwikkelen deze smaken zorgvuldig. Dit is onze taak als koffiebrander, de smaken die in de koffieboon zitten waarneembaar te maken. Ofwel, het geheim van de boon te ontluiken.

Met verse koffie wordt het ook een stuk makkelijker om de verschillende smaken van koffie te proeven, omdat de aroma’s snel verdampen en verdwijnen zijn ze (bij oude koffie) niet meer te proeven. Drink daarom thuis altijd onze verse koffie.

Lekkere smaken in koffie

De lekkere smaken in koffie ontstaan tijdens de groei aan de koffieplant. Vooral in een bergachtig gebied waar het wat koeler is groeit de koffieplant rustig en vullen de koffiebessen met smaakvolle aroma’s. Deze smaken zijn te omschrijven als aroma’s, met voorbeelden als chocolade, caramel of een bloemige tint. Van nature in de boon, puur natuur en puur van smaak!

De koffieplant groeit goed rondom de evenaar. Op verschillende continenten, in verschillende landen en in verschillende gebieden. Het spreekt voor zich dat in elk koffiegebied de bodem en (micro)klimaat verschillen. Zo ontstaan smaakverschillen tussen de koffiesoorten. Lekkere verse koffie, en goede koffie, heeft veel van deze smaken, kies daarom voor verse koffiebonen.

Zuur en bitter?

Zuur en bitter zijn ook smaaksensaties. Deze zijn makkelijker te proeven dan de vluchtige koffie aroma’s. De smaken zuur en bitter ontstaan gedeeltelijk tijdens het branden van de bonen. Ook, sommige bonen hebben van nature een iets hogere zuurgraad, dan andere soorten. Het branden van de bonen heeft ook invloed op de bitterheid. Licht gebrande bonen zijn soms wat zuurder, maar niet bitter van smaak, donker geroosterde bonen zijn bitterder van smaak, maar vaak minder zuur. Lastig hè, die zuur en bittere smaaksensaties.

Lees door, want het wordt nog lastiger!

Koffiesmaken en aroma’s verdwijnen snel, wat nu?

Een verse koffieboon heeft één probleem: de lekkere smaken verdwijnen, of verdampen snel. Hoe lossen wij dit voor je op? We branden of roosteren koffie wekelijks in kleine batches, zodat je kunt genieten van de beste kwaliteit. Wij adviseren altijd om koffiebonen te kiezen en deze thuis zelf te malen. Thuis toch een voorraadje koffie? Leg dan de (gemalen)koffie in de vriezer, dit vertraagd het smaakverlies!

Cappuccino, espresso, machiatto, lungo of filter

Warme koffie dranken als cappuccino, espresso, machiatto of filter zijn lekkere drankjes, mits ze wel van verse koffiebonen gemaakt zijn. Zeker voor een espresso is dit belangrijk. Met verse bonen is het eenvoudiger om een mooie crema op de espresso te krijgen. Espresso is ook een smaak bommetje, een explosie bijna, door de kracht zijn de donkere smaken beter te proeven.

Kies daarentegen voor Lungo of filter koffie voor een rustigere smaakbeleving. Zeker bij een goed gedoseerde en bereide filterkoffie proef je ook de zachtere en verfijndere koffie aroma’s.

Melk heeft invloed op de smaak van de koffie, de romigheid van de melk kan koffie verrijken. Wellicht ook de zuurtjes en bitterheid, of de kracht temperen, maar de verfijnde aroma’s kunnen in de melk ook verdwijnen. Dus, probeer eens de koffie ‘zwart’, en leer de zachte koffie aroma’s en smaken waarderen. Oefening baart kunst.

Zwarte koffie kleurrijk? Dát is mogelijk!

Klopt, zwarte koffie is kleurrijk! Zeker onze koffiebonen die rijp van de struik zijn geplukt. Daarna zorgvuldig zijn verwerkt en rustig in kleine batches door ons gebrand. Dan door jouw in kleine porties gekocht en met je hart gezet. Ja, deze koffie is kleurrijk. Proef de koffie, en associeer de chocolade aroma’s met een mooie bruine kleur bijvoorbeeld, en de caramel/notige eigenschappen met een oranje kleur of de roos/orchidee aroma’s met een roze kleur. Oefen dit veel en zo wordt onze verse koffie kleurrijk! 

Probeer thuis onze lekkere verse koffie