Zwarte losse thee

Wat is zwarte thee?

Veel is bekend over zwarte thee; dat het sterk is, bitter kan smaken en een rode kleur heeft in de kop. Dit is allemaal juist. Zwarte thee is het resultaat van het verwerken van geplukte theeblaadjes van de theestruik. Door theeblaadjes te fermenteren, of beter te oxideren, ontstaat de rode kleur en sterkere smaak ten opzichte van groene thee bijvoorbeeld. Het fermenteren of oxideren, gebeurd in de theefabriek op een theetuin. Uiteindelijk wordt losse thee na het sorteren in (bulk)verpakt en verscheept naar de theewinkel!

Waar groeit zwarte thee?

De theestruiken waarvan zwarte thee gemaakt wordt groeien veelal rondom de evenaar in landen als India, Sri Lanka (Ceylon) of Indonesië en Kenia. Ieder land met zijn eigen stijlen en smaak karakteristieken. De ene soort iets pittiger en sterker, zoals thee uit Assam of sommige delen uit van Sri Lanka. Anderzijds, thee uit Darjeeling, India is verrassend licht, zacht en bloemig van smaak. Koop 50 gram thee uit twee verschillende landen en proef de verschillen om deze thee te leren waarderen!

Is thee bitter van smaak?

Goede losse thee is niet bitter van smaak. Sommige thee heeft wel meer tannine, waardoor de thee iets trekkerig of droog smaakt. Laat je deze thee langer dan 5 minuten trekken dan kan het inderdaad als bitter smaken. Voorbeelden hiervan zijn thee uit Assam, pittige Ceylon soorten of thee met een kleine blad sortering. Wil je dit juist niet? Kies dan grof bladerige thee soorten, of thee uit Darjeeling, Kenya of milde thee uit Ceylon. Een andere optie is de thee minder sterk doseren en korter laten trekken.

Wanneer drink je zwarte thee?

Zwarte thee smaakt goed in de ochtend, als opkikker bij het ontbijt. Opwekkende smaken zijn thee uit Kenya, Ceylon of Assam bijvoorbeeld. In de middag is thee uit Darjeeling zeer smaakvol. Afhankelijk van beschikbaarheid en het seizoen is de lente First Flush thee fris, fruitig en sprankelend van smaak. Daarentegen smaakt de zomerse Second Flush thee voller, bloemiger en zoeter!

Waarom is deze thee niet gewoon?

Ga je deze thee veel drinken, dan kan het inderdaad ‘gewoon’ worden. Daarom is het goed om af te wisselen. Kies de ene keer Ceylon, dan Assam of Darjeeling. Zo blijft de theesmaak bijzonder en wordt het niet gewoon. Het is een hele klus om de thee te maken, zowel op de theetuin, theefabriek of in je kopje. Varieer met smaken, dan blijft het bijzonder!

Grof bladerige losse zwarte thee
Zwarte thee los!
Zwarte thee: mooie oranje kleur in je theepotje.
Potje zwarte thee
Thee struiken voor de productie van zwarte thee.
Theestruiken voor zwarte losse thee

Blends: in de mix!

De landen of gebieden die we eerder noemden, zoals Darjeeling, Assam of Ceylon bieden we ongemengd of niet gemixed aan. Ook is het mogelijk om zwarte theesoorten te mengen of te mixen, zoals we bijvoorbeeld gedaan hebben met de van Oort Sprong of Black Breakfast Blend. Toevallig zijn deze twee smaken gemaakt van pittige thee. Om die reden kan de thee een wolkje melk verdragen. Een andere mix is de Kralingse Blend, deze smaak is gemaakt van toppers uit Kralingen; pittige zwarte thee als basis, met een vleugje Lapsang Souchong en Earl Grey. Probeer eens 100 gram van onze blends!

Tips voor lekkere thee

Om een lekkere kop zwarte thee te maken kun je kokend water van 95-100 graden gebruiken. Voor een kop is 2 gram losse thee een goede dosering, voor 1 liter is 10 gram prima. Laat de thee 3 minuten trekken. Wil je een bittertje proeven? Kies dan Assam of de Breakfast blend en laat de thee langer dan 3 minuten trekken.

Enjoy lovely tea!

Winkelwagen
Scroll naar boven